Wednesday, July 21, 2010

Powernya Ayat Kursi

Ayat Kursi ialah Ayat yang mempunyai banyak fadhilatnya, sejarah turunnya ayat ini adalah selepas Hijrah dimana ia diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kehebatan dan kemuliaan darjatnya, Ayat Kursi juga adalah senjata bagi menangkis segala jin,syaitan mahupun iblis.Oleh itu menjadi kewajipan kita sebagai umat islam untuk menghafal dan mengamalkannya disamping surah-surah lain didalam Al-Quran.
Disini terdapat fadhilat Ayat Kursi didalam hadis-hadis,

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

 Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dlm lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

 Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya dan ahli rumah-rumah di sekitarnya.

 Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap2 sembahyang fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yg bersyukur, setiap perbuatan orang yg benar, pahala nabi2 serta Allah melimpahkan padanya rahmat.

 Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000   Malaikat kepadanya – mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

 Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.

 Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.

Begitu banyak sekali fadhilat yang boleh kita ambil dari Ayat Kursi ini kepada yang belum menghafal rajinkan menghafal :) dan renung-renungkan dan selamat beramal ...


p/s cam prof Izi Haji Ali plak hehe

5 Commento:

ASSOYFINGER67 said...

salam...ayat nie kalau budak tersampuk bacakan tiga kali ditelinga dgn 9 wakaf(cara membacanyer)

AJ said...

yer assoy btul tuh..bgus2 hehe

caliph shuriken said...

pendinding ampuh ni ^^

AJ said...

ayat yang menjadi pendinding kiter..

Anonymous said...

alhamdulilah... mantab.. THX